Blogger Widgets

pondělí 28. května 2012

Power Metalová Balada 4


Pokračovanie seriálu prináša ďalšie, tentoraz veľmi podarené piesne. Ako býva zvykom, sú tri:

Heavenly


Brainstorm prišiel s touto skladbou na albume Liquid Monster v roku 2005. Patrí medzi tie, ktoré začínajú úplne nenápadne a po celú dobu čakáte, čo sa z toho vykľuje. Ako tak plynie, pomaličky sa dostáva viac a viac pod kožu. Na jej konci nie ste síce schopný povedať, čo je na nej zaujímavé, no viete, že niečo... Zrejme je to silným refrénom, ktorý Andy B. Franck odspieval bravúrne.


In Quest For


Veľmi dobrá pieseň sa zdarila aj Avantasii na albume Avantasia - The Metal Opera Part II z roku 2002. Klávesmi sprevádzaný začiatok je rokmi overený recept na baladu, nebyť však speváckeho výkonu Boba Catleyho a Tobiasa Sammeta, pieseň by určite nedosiahla týchto kvalít. Každopádne, posúďte sami.


Into The Blue


Na predstavenie pesničiek ako je táto ešte nevymysleli dostatok superlatívov. Naozaj nerozumiem, ako skladbu podobného kalibru vôbec dokáže niekto zložiť, a prečo som sa k nej dopátral až po viac ako dvoch rokoch brázdenia vôd tohto žánru. Nájsť ju možno na albume Gather The Faithful z roku 2009, ktorý vydala superskupina Cain's Offering. Určite hneď rozpoznáte nezameniteľný hlas Tima Kotipeltoa (Stratovarius). Basgiratu obsluhuje Jukka Koskinen (Wintersun), bicie Jani Hurula, piáno a klávesy Mikko Härkin (ex-Sonata Arctica), gitaru a sprievodný spev má nastarosť Jani Liimatainen (ex-Sonata Arctica). Celý ich debut by som označil za skvelý. Smutné však je, že pokračovania ich spolupráce sa už zrejme nedočkáme.

1 komentář: